poniedziałek, 26 grudnia 2016

COOKING WITH NATY #1 - ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

Cześć!

 Święta, święta... I po świętach. No dobrze, bez przesady, mamy dopiero drugi dzień świąt, a atmosfera nadal jest bardzo w tym właśnie klimacie. Papiery i torebki po prezentach jeszcze się tłoczą po kątach, resztki jedzenia w lodówce starczą chyba do końca roku (który zresztą szybko się zbliża)... Dlatego uznałam, że w sumie mogłabym się z Wami podzielić dwoma przepisami, które w Święta bardzo lubię robić. Zapraszam!

  

  Tradycyjne pierniczki 

                       

  Osobiście uważam, że oprócz spotkania z rodziną i prezentów pierniczki są najlepszą częścią Świąt. Uwielbiam je robić, a jeszcze bardziej kocham je jeść! Dlatego uznałam, że mimo tego, iż to jest taki "banalny" wypiek, podam Wam na te cudeńka przepis, którego zawsze się trzymam :

   Składniki (50-60 sztuk):

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru bądź cukru pudru
  • 80 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1,5-2 łyżki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao jeżeli wolicie pierniki o ciemniejszym kolorze
   Najpierw podgrzać w garnuszku miód, cukier i masło, mieszać do rozpuszczenia się cukru i przestudzić. Dodać resztę składników i wyrobić (można też zmiksować). Ewentualnie dodać płynnego miodu, gdyby ciasto było zbyt sypkie i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zawinąć masę w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, żeby ciasto się schłodziło - później będzie łatwiej z niego cokolwiek zrobić.


   Po wyjęciu ciasta z lodówki posypać trochę mąki na stolnicę i zacząć wałkować ciasto, również podsypując je mąką w taki sposób, żeby się do niczego nie kleiło. Wałkować na grubość ok. 2-3 mm (im grubsze pierniki, tym będą miększe w środku). Za pomocą foremek wykrawać pierniczki i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

   Jak już wszystkie pierniki będą ułożone na blasze, włożyć ją do piekarnika na 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmijcie z pieca, przełóżcie na kratę, poczekajcie, aż wystygną i skosztujcie!  
   

     Kruche ciasteczka z cukrem cynamonowym


   Jest to przepis mojej babci, który niedawno odkopałam w moim starym zeszyciku z przepisami. Ciastka są pyszne, a cukier cynamonowy dodaje przyjemną i słodką nutkę. Oto sposób, w jaki je możecie zrobić:

   Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 (płaska) łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wymieszany z cynamonem (albo po prostu młynek z cukrem cynamonowym)
   Muszę Was uprzedzić, że masło przez cały czas musi pozostać w miarę twarde, więc ciasto trzeba wyrobić dość szybko. Najpierw posiekać wszystkie składniki na stolnicy (Owszem, posiekać, bo inaczej masło się roztopi. Weźcie nóż i po prostu krojąc połączcie ze sobą składniki). Później lekko wyrobić palcami, zagnieść i przez godzinę schłodzić w lodówce.

   Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać ciasteczka cukrem cynamonowym i wstawić do pieca w temperaturze 180ºC do zarumienienia się (ok. 10 minut). Wyjąć z pieca i poczekać aż wystygną. Skosztować!

   Oryginalnie przepis jest na spód od szarlotki (bez cukru cynamonowego oczywiście), ale jak się okazuje nadaje się również na robienie ciastek!

   Mam nadzieję, że wpis Wam się podobał! Jeśli skorzystacie z choć jednego z przepisów, śmiało piszcie w komentarzach, jak Wam wyszło! Zatem do zobaczenia jutro!

                                                                                                    Pozdrawiam,
                                                                                                  Natalia xx






   

2 komentarze:

  1. Świetne przepisy! Ja nie piekłam nigdy pierniczków i chociaż już jest po świętach to chyba skorzystam w weekend z twojego przepisu... Kuszą mnie niezmiernie.
    Pozdrawiam. :) murasakiiroanu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Jestem przekonana, że Ci wyjdą ;) Również pozdrawiam :)

      Usuń